Liguster - som hækplante

· Om liguster
· Plantning
· Liguster ovalifolium
· Giftige bær
· Liguster som hæk


Om liguster
Først og fremmest er den almindelige liguster elsket som hækplante, men den anvendes også som underbeplantning og dækplantning. Den er så utrolig alsidig og beskeden i sine livskrav. Liguster trives i enhver havejord og tåler selv tørke. Liguster er ikke bare til klippede hække. De kan beskæres til mange andre former uden at tage skade, og de kan gro mere frit og blomstre. Det er robuste, hurtigtvoksende og beskedne planter.



Liguster byder ikke blot på smukke former. I juni og juli kommer de hvide blomsterklaser, der minder om en mellemting mellem hyld og syren og som især om aftenen udbreder en sød duft. Hvis blomsterne får lov at sidde kommer der om efteråret glinsende sortblå (giftige) bær, der ofte sidder til om foråret. Der findes ca. 50 arter af Liguster, og alle hører til familien Oleaceae, der kaldes ligusterfamilien. Det er karakteristisk for alle arter, at de har modsatte helrandede blade, der er ovalt lancetformede, og tragtformede hvide blomster i topformede stande. De enkelte blomster er firtallige og kronbladene er ofte sammenvokset forneden

Lys: Sol-halvskygge
Blomstring: juni - juli
Højde: 2 - 5 m.
Jord: Næringsrig havejord

Plantning af ligusterhæk
1. Planterne skal plantes inden for et døgn efter modtagelsen

2. Plantes med 4-6 planter pr. meter
3. Der graves en rende i 20-30 cm´s dybde og 20 cm i bredden.
4. Jorden løsnes grundigt i bunden af renden for at sikre optimal dræn og vandoptagelse
5. Planterne placeres i renden med den rigtige planteafstand og der fyldes jord fyldes i renden så klumperne (rødderne på planterne) er dækket ca. halvt.
6. Renden fyldes op med vand.
7. Afvent at vandet er trukket væk.
8. Renden fyldes helt op med jord.
9. Jorden trædes til omkring klumperne, samtidig kontrolleres om planterne står lodret.
10. Nyd resultatet


Liguster ovalifolium
Fra den sydlige del af Japan kommer den ovalbladede liguster (Ligustrum ovalifolium) der i sit hjemland kan blive op til 6 m høj. Den er velegnet til hække på grund af sin stive og oprette vækst.

Liguster som hæk
En ligusterhæk tåler selv byluft uden problemer og er dertil kraftigtvoksende og dekorativ. Det tykke løv har bedst af to bekæringer årligt.
Det er vigtigt at planterne i hækken langsomt får lov at vokse i højden og at hækken får en trapezformet opbygning, ellers bliver den bar forneden. Det er også vigtigt årligt at give en allround-gødning, for den kraftigtvoksende hæk har brug for megen næring.
Liguster passer næsten allerbedst til fritvoksende naturhække. Med sin tætte forgrenede vækst giver den fuglene redepladser. Hvis man også planter hasselnød, forskellige kornel-arter, benved og slåen får man en smuk vildhæk med masser for fuglene.

Op til top!

Læs her:
Bøg som hæk!




Læs her:
Spirea som hæk




Se her:
Oversigt over vore rosetyper




Viden:
Sådan komposterer man!




Læs her:
Alt om okulation af roser